Zephyrnet-logotyp

Carlos Sainz vinner F1 Australian GP i Ferrari 1-2 – Autoblogg

Datum:

MELBOURNE, Australien - Ferraris Carlos Sainz slutade röd tjurs Formel 1 segerserie söndag när spanjoren drog fördel av Max Verstappens förtidspensionering för att vinna australiensaren Grand Prix bara två veckor efter att ha missat föregående lopp i Saudiarabien pga en akut blindtarmsoperation.

Sainz, som startade på första raden tillsammans med Verstappen, behöll sin plats i sväng ett, men passerade holländaren på varv två vid sväng nio för ledningen och tog kontrollen när hans rival drog sig tillbaka två varv senare med ett brinnande mekaniskt misslyckande.

Verstappen hade vunnit de två första F1 säsongens lopp i bahrain och Saudiarabien och var på en vinstsvit på nio lopp.

Sainz slutade före lagkamraten Charles Leclerc för Ferraris första 1-2-resultat sedan Bahrains Grand Prix 2022, med McLarenLando Norris slutade trea för sin första pallplats på Albert Park.

Hans lagkamrat, australiensaren Oscar Piastri, blev fyra.

Sainz, som kommer att ersättas av Lewis Hamilton på Ferrari från 2025, var stolt över att få sin tredje vinst i karriären mot oddsen, hans första sedan förra årets Singapore Grand Prix.

"Jag mådde riktigt bra där ute", sa han. "Självklart, (jag kände mig) lite stel, särskilt fysiskt. Det var inte det lättaste, men jag hade turen att jag var mer eller mindre ensam så jag kunde bara styra mitt tempo, klara däcken, klara allt.

"Livet är ibland galet, du vet. Det som hände i början av året, sedan prispallen i Bahrain, sedan appendix, comebacken, vinsten, det är en berg-och dalbana. Men jag älskade det."

Leclerc, på pallen för andra raka loppet, uppmuntrades av Ferraris tempo och dess förmåga att ta kampen mot konkurrenten Red Bull under dess dominansperiod.

"Vi visste att pole position och tävlingsvinsten var möjlig eftersom vi hade mycket bra däcknedbrytning, mycket bra tempo," sa han. "Det är ett mycket uppmuntrande tecken. Men om man tittar på de tre första loppen, två av de tre första tävlingarna, så hade de (Red Bull) övertaget i loppet, så vi har fortfarande mycket att göra.”

Norris sa att det inte var en överraskning att han kunde ta sin första pallplats sedan Brasilien förra året.

"Jag tror att när du tar en Red Bull ur det, skulle jag säga nej," sa han. ”Jag tycker att vårt tempo har varit bra hela helgen. Vi satte ihop saker väldigt fint igår. Vi visade bra långlopp, högt bränsletempo på fredagen, så jag skulle inte ha sagt att vi inte hade någon chans.”

Loppet avslutades under den virtuella säkerhetsbilen, vilket säkerställde att det inte blev någon racing under större delen av sista varvet, efter Mercedes föraren George Russell kraschade i sväng sju. Red Bulls Sergio Pérez stängde av de fem bästa och kom upp på bara en plats från där han startade på sjätte plats, efter att han tilldelats en treplaceringsstraff för att ha hindrat Nico Hülkenberg i kvalet.

Tvåfaldig världsmästare Fernando Alonso slutade sexa på vägen, men föll till åttonde plats efter att stewarderna gav honom ett 20-sekunders tidsstraff och tre straffpoäng på hans licens, för "potentiellt farlig" körning i striden mot Russell på sista varvet.

Alonso lyfte gasen något mer än 100 meter tidigare än han hade gjort när han gick in i sväng sex under loppet, medan Russell bakom honom tappade kontrollen och kraschade vid utgången av hörnet.

Russells lagkamrat Lewis Hamilton kom inte heller i mål efter ett motorfel på varv 17 för Mercedes första dubbla icke-mål sedan Azerbajdzjans Grand Prix 2021, vilket avslutade dess rekord av tillförlitlighet.

Den japanska föraren Yuki Tsunoda fick RB, laget som tidigare var känt som AlphaTauri, sina första poäng för säsongen – med sex poäng för sjuan, efter att ha höjts med Alonsos straff.

Det amerikanska laget Haas fick sin första dubbla poäng efter Österrikes Grand Prix 2022, med Hülkenberg och lagkamraten Kevin Magnussen som stängde topp-10 på nionde respektive 10:e plats.

Verstappens ledning i förarnas ställning har reducerats från 15 poäng till fyra, med Leclerc på andra plats. Verstappen har 51 poäng och Leclerc 47.