Zephyrnet-logo

Sergio Perez houdt de aanval van Max Verstappen tegen om de Grand Prix van Saoedi-Arabië te winnen

Datum:

JEDDAH, Saoedi-Arabië — Sergio Perez won de Saoedi-Arabiër grote Prijs en Max Verstappen reed van de 15e naar de tweede om te geven Red Bull een 1-2 finish op zondag in wat een op hol geslagen seizoen lijkt te worden voor de regerend Formule XNUMX-kampioenen.

En tot nu toe zijn er nog maar twee races geweest.

"Goed gedaan jongens, een uitstekend resultaat voor het team", zei Perez, die zo'n 5 seconden voor Verstappen finishte.

Tijdens de eerste twee races van het seizoen waren het twee Red Bull-overwinningen, twee 1-2-finishes en een sfeer van wanhoop van alle anderen op de grid.

Verstappen jaagt op een derde titel op rij en maakt zich geen zorgen als het uitloopt op een regelrechte strijd tussen hem en Perez.

“De beste zal vooraan eindigen”, zei de Nederlander.

Perez voelt dat hij nog moet pieken.

"Ik weet niet zeker of dit mijn beste weekend met het team is, Melbourne zal zelfs nog beter zijn", zei hij, vooruitkijkend op de volgende race in Australië op april 2.

Fernando Alonso eindigde als derde voor de tweede opeenvolgende race voor wat zijn 100ste carrièrepodium zou zijn geweest. Maar hij kreeg later een straf van 10 seconden voor het onjuist uitzitten van een eerdere straf, waardoor hij terugviel naar de vierde plaats.

Maar zelfs als de Spanjaard geniet van een renaissance met zijn nieuwe Aston Martin team, Alonso heeft erkend dat hij weinig kans had om Red Bull te verslaan.

Verstappen won vorig seizoen een recordaantal van 15 races en een tweede opeenvolgende overwinning F1 titel, en Perez voegde nog twee overwinningen toe, aangezien de 17 totale overwinningen in 23 races Red Bull gemakkelijk de constructeurstitel opleverden. Er zijn geen tekenen van een prestatiedaling buiten het seizoen en George Russell, die opschoof naar de derde plaats na de Alonso-penalty op zondag, voorspelde na de seizoensopener dat Red Bull dit seizoen elke race zou winnen.

"Ik had plezier daarbuiten en de auto voelde goed aan", zei Russell na zijn 10e carrièrepodium. "Ik denk dat het hard was wat er met Fernando is gebeurd. Maar ik ben blij om het zilverwerk op te halen.

Lewis Hamilton eindigde als vijfde Mercedes werd net derde en vijfde drie dagen nadat de zevenvoudig F1-kampioen zei dat het team drie andere organisaties nodig had om een ​​race niet uit te rijden, zodat Mercedes een kans had om te winnen.

"We zijn nog niet waar we willen zijn, maar we komen er wel", zei Hamilton tegen zijn team.

De show op zondag was Verstappen, die tijdens de kwalificatie een mechanisch probleem overwon waardoor hij als 15e moest starten en zich snel een weg naar boven op de grid baande. De Nederlander zette in de laatste ronde de snelste raceronde neer om zijn positie aan de top van het F1-puntenklassement te behouden.

"Geweldig herstel, Max, dat was echt een goede rit aan het einde", zei Red Bull-baas Christian Horner via de radio naar Verstappen.

Verstappen vond dat de late push het risico waard was.

"Ik heb het op het einde geprobeerd en gelukkig is het gelukt", zei hij.

Red Bull is nu 1-2 geëindigd in drie opeenvolgende races sinds de finale van vorig jaar.

Het was de vijfde overwinning in zijn carrière voor Perez, die voor het tweede achtereenvolgende jaar vanaf de pole startte in Jeddah Kroonlijst Circuit. Hij leidde kort het kampioenschap totdat Verstappen naar voren glipte door de snelste ronde te noteren.

"Laten we zo doorgaan, laten we blijven pushen", zei de Mexicaan.

Perez startte op pole met Alonso op de eerste rij naast hem en Alonso sprong snel op voorsprong, maar werd prompt bestraft omdat hij zich in de verkeerde startpositie bevond. Hij dacht dat hij de straf van vijf seconden had uitgezeten, maar de racestewards legden hem nog eens 10 seconden na de podiumviering vast.

Russell zei dat "gezond verstand moet worden toegepast", en Alonso was geïrriteerd door het bestuursorgaan FIA.

"Ik denk dat het vandaag meer een slechte show van de FIA ​​is dan een teleurstelling voor onszelf", zei Alonso tegen de omroep Hemel. “Je kunt de straf niet toepassen 35 ronden na de pitstop. Ze hadden tijd genoeg om ons te informeren.”

Perez heroverde al snel de leiding terwijl Verstappen en Charles Leclerc - beginnend vanaf de 12e plaats vanwege een gridstraf van 10 plaatsen - de auto's voor hen opknaagden.

Wanneer beiden Ferrari's pitstop voor nieuwe banden, Verstappen werd vierde.

Het circuit van 6.2 kilometer (3.8 mijl) langs de Rode Zee is het snelste stratencircuit in de F1 met gemiddelde snelheden van meer dan 250 km/u (160 mph), wat Verstappen goed uitkwam. Het kostte hem maar een paar seconden om Russell te passeren en Alonso duurde ook niet lang, waardoor het een Red Bull-shootout werd.

Perez hield voet bij stuk.

Ferrari had weer een race om snel te vergeten, met Carlos Sainz Jr. als zesde, voor Charles Leclerc als zevende. Leclerc finishte in ieder geval, na zijn pensionering in Bahrein, maar hij was niet gelukkig.

"Zo achterop zitten is echt (vlot), ik weet niet wat ik moet doen", zei Leclerc terwijl hij achter het verkeer aan rolde.

De Fransen Esteban Ocon en Pierre Gasly werden achtste en negende voor Alpine met Haas-coureur Kevin Magnussen als tiende.

Alonso's teamgenoot Lance Stroll stopte in ronde 18, wat leidde tot een herstart van de safety car die Verstappen goed uitkwam.

Alex Albon schakelde zijn Williams uit en zijn teamgenoot Logan Sargeant, de rookie Amerikaanse coureur, startte als laatste en eindigde als 16e. McLaren worstelde opnieuw met Oscar Piastri als 15e en Lando Norris als 17e.

“Zware race na een ongelukkige start met schade aan beide auto's in de eerste ronde. Maakte het te moeilijk om dingen om te draaien. Maar we hebben ons best gedaan' McLaren-baas Zak Brown twitterde. “Tijd om ons seizoen weer op de rails te krijgen in Australië.”