John Motson Dood op 77; Herinnering aan zijn top vijf momenten tijdens het gesprek

John Motson passeert

De legendarische Engelse voetbalcommentator John Motson, 77, is overleden, zo heeft zijn familie bevestigd.

“Met grote droefheid maken wij bekend dat John Motson OBE vandaag vredig in zijn slaap is overleden”, aldus de verklaring van de familie donderdag.

meer dan 50 jaar op het gebied van voetbal

Motson, bijgenaamd ‘Motty’, bracht meer dan vijftig jaar verslag uit over voetbal voor de BBC en andere entiteiten. Hij ging in 50 met pensioen nadat hij tien WK's en Europese kampioenschappen en 2018 FA Cup-finales had gespeeld.

Een onsterfelijk figuur

Motson begon zijn carrière als krantenverslaggever bij de Sheffield Morning Telegraph voordat hij de gelederen beklom en uiteindelijk een van de meest invloedrijke stemmen in de sport werd.

Sky Sports-expert Martin Tyler had het volgende te zeggen over Motson.

"Allereerst was hij iemand die ik qua beroep enorm bewonderde", zei Tyler. “Zijn voorbereiding was ongeëvenaard, zijn aandacht voor detail, zijn wens om alles te weten over de wedstrijd die hij ging uitzenden.”

de stem van een voetbalgeneratie

BBC-directeur-generaal Tim Davie noemde Motson ‘de stem van een voetbalgeneratie’. Terwijl er wordt gerouwd om zijn overlijden, blikken we terug op zijn meest memorabele momenten in de stand.

De beste oproepen van John Motson

Beckham heeft vrijwel alleen tegen Griekenland gespeeld

Het WK-kwalificatieproces van 1992 was voor Engeland lastig. Hoewel het land het grootste profiel had van alle landen in de kwalificatiegroep (Duitsland, Albanië, Finland en Griekenland), stond het land met 2-1 achter Griekenland en had het een punt nodig om naar de top van de groep te gaan en een kwalificatie te voorkomen. play-off.

Terwijl de brullende fans op Old Trafford van Manchester United de prestatie betreurden, stapte Manchester-speler David Beckham op voor een vrije trap in blessuretijd. Als specialist van beroep krulde hij de bal in de bovenhoek en bezorgde zijn team ondanks hun beroerde prestatie een beslissend punt.

Motson zei dat Beckham op die noodlottige dag vrijwel in zijn eentje tegen Griekenland had gestreden. Engeland verzekerde zich vervolgens van de eerste plaats in de groep, vóór Duitsland op doelsaldo.

De carrière van Zidane eindigt in schande

Tijdens de Wereldbekerfinale van 2006 stonden twee giganten van de sport, Italië en Frankrijk, tegenover elkaar. De 34-jarige Zinédine Zidane bezorgde zijn ploeg al vroeg een voorsprong met een strafschop in de zevende minuut, en Marco Materazzi bracht Italië in de 19e minuut op gelijke hoogte.

Vanaf dat moment verliep de wedstrijd op en neer. Het leidde uiteindelijk tot extra tijd en leek voorbestemd voor strafschoppen, totdat een van de meest schokkende momenten in de voetbalgeschiedenis plaatsvond.

Zidane en Materazzi, de twee doelpuntenmakers, wisselden rond de 110e minuut enkele woorden. De beruchte heethoofdige Zidane draaide zich om en deed een paar stappen achteruit voordat hij op de Italiaan afstormde en hem een ​​kopstoot tegen de borst gaf.

“Dat kun je niet excuseren!”

“Dat kun je niet excuseren!” riep Motson uit tijdens het gesprek. “Zidane’s carrière eindigt in schande!”

Italië won vervolgens het WK met 5-3 na strafschoppen. Materazzi was één van de vijf Italianen die zijn trap vanaf de stip omzette.

Eén, twee, drie voor Michael Owen!

Hoe onbevooroordeeld commentatoren ook zijn, Motson was een fervent voorstander van zijn geboorteland Engeland. Dat maakte het zo mooi toen ze er in 2001 uitzagen alsof ze klaar waren om hun eerste WK sinds 1966 te winnen.

Tijdens dezelfde kwalificatieperiode als het 2-2 gelijkspel tegen Griekenland schoot Engeland in München met 5-1 voorbij Duitsland. Motson onthulde in een interview dat het zijn favoriete wedstrijd was waar hij ooit commentaar op gaf.

De Duitsers scoorden de opener, maar Michael Owen en Steven Gerraded zorgden ervoor dat zij op weg naar de rust bovenaan stonden. Owen breidde de voorsprong kort na de herstart uit en voltooide zijn hattrick in de 66e minuut.

‘Oh, dit wordt steeds beter en beter,’ riep Motson vanuit de persbox. “Eén, twee, drie voor Michael Owen!”

Motson haalde herinneringen op aan de avond en zei dat hij “nooit zo’n prestatie op Duitse bodem had verwacht” na eindeloze teleurstellingen.

Wat een doelpunt! Radford de doelpuntenmaker!

Motty vertelde vaak hoeveel hij van de FA Cup hield – niet alleen vanwege de wedstrijden op hoog niveau, maar ook vanwege de uitstraling die het creëerde. Zijn beste moment in dit evenement was misschien wel pas in zijn tweede jaar dat hij voor de BBC werkte tijdens een wedstrijd tussen Hereford United en Newcastle United.

In een herhaling van de derde ronde van de FA Cup van 1971/72 werd Hereford de laagst gerangschikte non-league ploeg die een topteam versloeg en het eerste niet-league team dat een topclub versloeg sinds 1949.

getrakteerd op een van de beste doelpunten in de Engelse geschiedenis

Toeschouwers hadden het stadion zo vol gezet dat velen in bomen en nabijgelegen uitkijkpunten stonden. Ze werden laat in de wedstrijd getrakteerd op een van de beste doelpunten uit de Engelse geschiedenis en met zijn team op achterstand haalde Ronnie Radford van Hereford een lange afstandsinspanning langs de doelman van Newcastle.

Terwijl toeschouwers het veld bestormden om het te vieren, gaf de toen 26-jarige Motson een van de telefoontjes van zijn leven. Hereford won de wedstrijd vervolgens met 2-1 in de verlenging en ging door naar de volgende ronde.

De Crazy Gang heeft de Culture Club verslagen

De FA Cup-finale van 1988 eindigde opnieuw in een gedenkwaardige verrassing. Wimbledon speelde pas twee seizoenen in de Football League First Division en elf jaar in de voetbalcompetitie.

Dave Beasant werd de eerste doelman die een penalty redde in een FA Cup-finale, aangezien het enige doelpunt van Lawrie Sanchez genoeg was om Wimbledon de enige FA Cup-overwinning in de clubgeschiedenis te bezorgen. Nog indrukwekkender was dat het deze prestatie behaalde tegen een van de beste teams van die tijd.

Enkele seconden nadat het laatste fluitsignaal klonk, gaf Motson zijn artistieke interpretatie van wat er zojuist op het veld was gebeurd.

“De Crazy Gang heeft de Culture Club verslagen!” Motson schreeuwde in de microfoon.