Zephyrnet-logo

Carlos Sainz wint F1 Australische GP in Ferrari met 1-2 – Autoblog

Datum:

MELBOURNE, Australië - Ferrari's Carlos Sainz eindigde Red Bull's Formule 1 winning streak waar de Spanjaard zondag van profiteerde Max Verstappen's vervroegde pensionering om de Australiër te winnen grote Prijs slechts twee weken na het missen van de vorige race in Saoedi-Arabië vanwege een noodappendectomie.

Sainz, die naast Verstappen op de eerste rij startte, behield zijn plaats in de eerste bocht, maar passeerde de Nederlander in de tweede ronde in bocht negen voor de leiding en nam de controle over toen zijn rivaal twee ronden later stopte met een vurige mechanische storing.

Verstappen had de eerste twee gewonnen F1 races van het seizoen in Bahrein en Saudi-Arabië en had een winning streak van negen races.

Sainz eindigde voor teamgenoot Charles Leclerc voor Ferrari's eerste 1-2 resultaat sinds de Grand Prix van Bahrein van 2022, met McLaren's Lando Norris eindigde als derde voor zijn eerste podium in Albert Park.

Zijn teamgenoot, de Australiër Oscar Piastri, werd vierde.

Sainz, die zal worden vervangen door Lewis Hamilton bij Ferrari vanaf 2025, was opgetogen toen hij tegen alle verwachtingen in zijn derde overwinning in zijn carrière behaalde, zijn eerste sinds de Grand Prix van Singapore van vorig jaar.

‘Ik voelde me daar heel goed’, zei hij. “Natuurlijk voelde ik me een beetje stijf, vooral fysiek. Het was niet de gemakkelijkste, maar ik had het geluk dat ik min of meer alleen was, zodat ik gewoon mijn tempo kon bepalen, de banden kon beheren, alles kon regelen.

“Het leven is soms gek, weet je. Wat er aan het begin van het jaar gebeurde, daarna het podium in Bahrein, daarna de comeback, de overwinning, het is een achtbaan. Maar ik vond het geweldig.”

Leclerc, die voor de tweede race op rij op het podium stond, werd aangemoedigd door het tempo van Ferrari en zijn vermogen om de strijd aan te gaan met Red Bull tijdens zijn dominante periode.

“We wisten dat de pole position en de racewinst mogelijk waren omdat we een zeer goede bandendegradatie en een zeer goed tempo hadden”, zei hij. “Dat is een heel bemoedigend teken. Als je echter naar de eerste drie races kijkt, hadden twee van de eerste drie races (Red Bull) de overhand in de race, dus we hebben nog veel werk te doen.”

Norris zei dat het geen verrassing was dat hij zijn eerste podiumplaats sinds Brazilië vorig jaar wist te behalen.

"Ik denk dat als je er een Red Bull uit haalt, ik nee zou zeggen", zei hij. “Ik denk dat ons tempo het hele weekend goed is geweest. Gisteren hebben we de boel heel mooi op een rij gezet. We hebben vrijdag een goed tempo laten zien op de lange termijn en met een hoog brandstofverbruik, dus ik zou niet hebben gezegd dat we geen kans hadden.”

De race eindigde onder de virtuele safety car, waardoor er gedurende het grootste deel van de laatste ronde daarna niet meer werd geracet Mercedes coureur George Russell crashte in bocht zeven. Sergio Pérez van Red Bull sloot de top vijf af en maakte slechts één plaats goed van waar hij als zesde startte, nadat hij een gridstraf van drie plaatsen kreeg omdat hij Nico Hülkenberg in de kwalificatie hinderde.

Tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso eindigde als zesde op de weg, maar viel terug naar de achtste plaats nadat de stewards hem een ​​tijdstraf van 20 seconden en drie strafpunten op zijn rijbewijs hadden gegeven, wegens ‘potentieel gevaarlijk’ rijden in de strijd tegen Russell in de laatste ronde.

Alonso liet het gas iets meer dan 100 meter eerder los dan hij had gedaan toen hij tijdens de race bocht zes inging, terwijl Russell achter hem de controle verloor en bij het verlaten van de bocht crashte.

Russells teamgenoot Lewis Hamilton finishte ook niet na een motorstoring in ronde 17 voor Mercedes' eerste dubbele non-finish sinds de Grand Prix van Azerbeidzjan van 2021, waarmee een einde kwam aan het record van betrouwbaarheid.

De Japanse coureur Yuki Tsunoda verdiende RB, het team dat voorheen bekend stond als AlphaTauri, de eerste punten van het seizoen – met zes punten voor de zevende plaats, nadat hij was verhoogd door de penalty van Alonso.

Het Amerikaanse team Haas behaalde zijn eerste dubbele puntenfinish sinds de Grand Prix van Oostenrijk van 2022, waarbij Hülkenberg en teamgenoot Kevin Magnussen de top-10 afsloten op respectievelijk de negende en de tiende plaats.

De voorsprong van Verstappen in het rijdersklassement is teruggebracht van 15 punten naar vier, met Leclerc op de tweede plaats. Verstappen heeft 51 punten en Leclerc 47.